Egy lakóház életének középpontjában évszázadokon keresztül a cserépkályha állt. Öreg parasztházakban még ma is gyakran találkozhatunk ezzel a hagyományos hőforrással.
A hajdan főzésre és hideg időben melegedésre használt, kézzel rakott tűzhelyek és szobakályhák napjainkban is változatlan népszerűségnek örvendenek. Sőt, azt is kijelenthetjük, hogy egyre nagyobb becsben állnak, mint olyan hőforrások, amelyeket hazai tüzelőanyagokkal lehet fűteni, így nem függenek a fenyegető energiaválságoktól.
Az általuk létrehozott belső klíma is nagyon kellemes. A Nap fában elraktározott melege a tűzben ismét felszabadul azt a cserépkályhák kerámia hőtároló tömege felveszi és enyhe sugárzó hő formájában újra leadja a helyiségben.
Aki ezt a kiegyensúlyozott belső klímát és az ellazulásra hívogató meleget egyszer megtapasztalta, vagy esetleg gyermekkori élményei alapján még emlékszik rá, az valószínűleg újra a cserépkályhát fogja választani, amikor a hőforrásról kell döntenie. Természetesen a döntésnél a megjelenés is fontos szempont.
A cserépkályhák mai fejlettségi szintje nemcsak egyetlen helyiség, hanem több egyidejű melegítését is lehetővé teszi; a kályha akár a teljes ház komplett fűtését megoldhatja. Könyvünk első részében a legfontosabb cserépkályha-típusokat és fűtési rendszereket tekintjük át: a klasszikus, hagyományos cserépkályhától és csempe-tűzhelytől a zárt rendszerű légfűtésig, a hőkamrától (a „tepidáriumtól") a fűtőoszlopig és a falfűtésig.
A könyv második részéből az olvasó megtudhatja, hogyan lehet ezeket a korszerű fafűtéses rendszereket kisipari eszközökkel elkészíteni, ennek során milyen természetes építőanyagokat lehet felhasználni, és miért érdemes a házban zajló élet eme jövőbeni „közép-pontjának" felépítését mindenképpen tapasztalt kályhásmesterre bízni.
Zsír nélküli, egészséges ételeket készíthet benne, a bográcsozó füstmentes főzést biztosít. A füstölőben kolbászt, sonkát készíthet, a grillrácson húsokat süthet, füst nélkül.
Hűvösebb időben forralt bort is készíthetünk a bográcsozóban és a patkára leülve derekunkat melegíti a kemence, miközben a ropogó láng hangját hallva, sül a kenyérlángos a búbban. Ha ezt az élményt át szeretné élni, szívesen állok rendelkezésére, megépítem álmai kemencéjét, kombi tűzhelyét, kerti konyháját. Kérésre a kemence működés közben is megtekinhető, a kenyérlángos megízlelhető.
Búbos kemence tervezése, alapásás, betonalap elkészítése, vízszigetelés, padka és búbos kemence valamint bográcsozó, füstőlő, kémény kivitelezése. Hagyományos autentikus többfunkciós búbosokat építek, csak kizárólag öko-anyagokból. Hagyományos agyagtechnikát alkalmazok az építés során, a betonalapon és a kéményfedlapon kívül a kemence cementet egyáltalán nem tartalmaz. Teljes egészében az építmény újrahasznosítható öko-anyagokból épül fel: agyag, szalma, pelyva, trágya, faforgács, század eleji csengő tégla.
Az utóbbi években egyre nagyobb igény mutatkozik a modern stílusú cserépkályhák és kandallók iránt, de természetesen a régi cserépkályhát felújítását is vállalom.
Mindamellett, hogy a tüzelőberendezés egy iparművészeti műremek és egy szép bútordarab a lakásban, hosszú időn keresztül ontja a meleget az Ön otthonában. Cserépkályháinkat elég reggel és este megrakni fával és 14 órán keresztül képesek a hőt sugározni. Legkevesebb 3 havi gázszámlát takaríthat meg a mi cserépkályháinkkal! Számoljon utána, higgye el megéri.
Cserépkályháinkkal nem csak fűteni lehet, kombinálhatjuk sütővel, főzőlappal, kemencével, vagy akár fűtött ülő- és fekvő padkát építhetünk, mely a reumás végtagjaira gyógyírt jelent.
Weblapomon nagyrészt a Harmath Mihály keramikus formatervező által készített, illetve forgalmazott cserépkályhák találhatók. De együtt dolgozom még több csempegyártóval, Palazzetti forgalmazóval és Edil Kamin kandallóbetét forgalmazóval is. Szívesen segítek egyéni elképzelések megvalósításában, tervezésében és kivitelezésében, figyelembe véve az anyagi kereteket is. Több gyártótól rendelkezek csempemintákkal melyeket a helyszínen bemutatok és nálam megrendelheti csempéjét, kandallóját és a kiegészítőket is, mindent beszerzek. Igyekszek minden tekintetben rugalmas lenni.