Búbos kemence építés, mely kertje ékszere lesz.

Fűtőberendezések

Gyakran ismételt kérdések

Weboldalamon szeretném egyszerűbbé tenni Önök számára a kívánt tüzelőberendezés kiválasztását.

A legtöbben azt kérdezik tőlem, melyiket ajánlom a cserépkályhát vagy a kandallót? A cserépkályha és a kandalló közötti különbség a hőtartásában és a hőleadás módjában tér el egymástól. Ebből következnek eltérő használati tulajdonságaik közötti különbségek.

A cserépkályha a mai kor talán leggazdaságosabb fűtőberendezése. Egy kifűtött cserépkályha kisugárzása csak lassan és fokozatosan csökken, viszonylag egyenletesen tartja a meleget, folyamatos hőforrást biztosít. A kályha hőtároló képessége biztosítja (egy kifűtött kályha 10-14-órán keresztül tudja tárolni és leadni a hőt), hogy a falak és a födém egyenletesen átmelegedjen. A cserépkályhát 2-3-órás fűtéssel lehet kifűteni. Egy jól működő cserépkályha esetén követelmény, hogy a benne elégetett tüzelőanyag legalább 75-80 %-át hasznosítsa. A cserépkályha anyaga: samott tűztér füstjáratokkal, és csempe. A csempéken keresztül sugározza a hőt; általában elmondható, hogy 1 csempe 1 légköbméter befűtésére alkalmas, ha kiegészítő fűtésnek számoljuk akkor 1,5-2 légköbmétert lehet számolni. A cserépkályha kb. 20 kg fa elégetésével egész nap sugározza a meleget. És még egy fontos szempont, ha már meglévő kéménybe szeretné bekötni, akkor 14 cm átmérőjű kémény is elegendő.

A kandalló fűtéstechnikailag kevésbé hatékony berendezés, mint a cserépkályha, viszont használata során jobban átérezni a tűz hatását és közelségét.
Két féle kandallót különböztetünk meg: a látvány és a fűtő kandallót. Az tény, hogy a kandalló addig fűt, amíg ég benne a tűz, tehát a hőtároló képessége csekély.
A kandalló kiegészítő vagy időszakos fűtésre alkalmas. A kandalló gyakorlatilag egy zárt vaskályha, közte és a burkolat között légkeringetés van a szellőzőkön keresztül, ezért a hőleadás független a burkolat fajtájától, méretétől. Maga a kandalló test között lehet különbség, de általánosságban elmondható, hogy 20 kg fa elégetése után rövid idő múlva a kandallóbetét kihűl, és újra be kell fűteni, vagy folyamatosan kell rakni rá a fát kb. óránként 6 kg-al lehet számolni. Előnye, hogy azonnal adja a meleget. Kéménynél pedig minimum a 18 cm átmérő a követelmény.

 
 
Búbos kemence építés, mely kertje ékszere lesz.
Készítette: Hunet Kft.